Колико само љубави стане у један колач

Ах, те деведесете! У годинама када су претежно одрастале моје сестре, чоколада, путер и све оне лепоте у којима данас уживамо без размишљања, биле су некако недостижне. Никада нећу заборавити причу о чоколади. Када је моја мама саопштила сестрама да ће добити појачање (мене), купила им је једну чоколаду да породично поделе. Једну чоколаду! Каже мама – ем их није било, ем су биле енормно скупе! Тада се месило! Много више него сада.
Наша кућа је увек била пуна. Како тата каже – није свраћао онај ко је журио на воз. Та, по мени, дивна навика је и сада присутна! И дан-данас се код нас у кући спрема више, мама каже – за путника намерника. Мени је то јако лепо, јер значи да се људи код нас осећају добро! Ништа није лепше од куће пуне насмејаних људи!
Како смо ми у основи бројчано јаки, сви колачи се спремају на плех! За неке колаче мама и дан-данас каже да не зна (читај: неће!) да прави. Ето, на пример палачинке – могла би да проведе и 2 дана поред шпорета да би испекла довољно!

Што сам старија, ствари које нисам волела као дете, све чешће спремам својој деци. Некако тек сада полако схватам колико је љубави уткано у све те колаче, кифлице, штрудле које су на смену мирисале у нашој кући.

Ледене коцке су увек биле мој фаворит, али нису увек биле оствариве јер – чоколада… Мама је најчешће спремала дамин каприц. Једноставан, брз и приступачан колач. Састојке смо увек имали у кући. Због тога сам одлучила да оригинални рецепт, који се преносио генерацијама с колена на колено, поделим са Вама.

Сервирати са осмехом и пуно љубави!

Потребно:

500 г брашна
300 г маслаца
150 г шећера
6 жуманаца
кора 1 лимуна
на врх ножа соли, за тесто;

6 беланаца
12 кашика шећера
1 кесица ванилин-шећера
пекмез – за премазивање (пробајте наш џем од кајсија)

Дамин каприц је колач који се припрема свуда у нас. Међутим, његово порекло је војвођанско. Припрема се на више начина, у којих је заједничко то што се тесто премазује, док је још полупечено, пеном од беланаца.

Замесити тесто од маслаца, брашна, шећера, стругане коре лимуна и соли. Добро га израдити и сипати у подмазану ватросталну посуду. Ставите посуду у загрејану пећницу и пеците тесто на умереној температури док не порумени. Извадите га из пећнице и премажите прво пекмезом па затим чврстим снегом од беланаца које сте умутили са шећером и ванил-шећером. Вратите у пећницу и пеците док снег благо не порумени. Готов колач извадите, мало прохладите и исеците на лепе коцке и послужите.